Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Potrzebujesz żurku polskiego? Sprawdź artmankiszonki.pl.

W ostatnich latach coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup na rzecz posiłków uprzednio podawanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Kiedy zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, niemniej trzeba wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego osobiste smaki. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej jarzyn i grzybów. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić trzy typy:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany z reguły z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Zakwas na barszcz biały lub żur można kupić

Wykonanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest skomplikowane, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W książkach kucharskich znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie wykonany zakwas trzeba zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chęć np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przygotujemy wyśmienity biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]