Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Sprawdź, gdzie zamówić żywność ekologiczną, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto nagminnie nasycać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich samopoczucia, ostatnio coraz chętniej szukają oni produktów wytworzonych z żywności ekologicznej.

Żywność eko – znikoma zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

By konkretny wyrób dostępny w Polsce mógł tytułować się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą posiadać stosowne certyfikaty nadawane przez desygnowane do tego instytucje. Kluczowym jednak atrybutem spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce kultywowano z zachowaniem głównych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin mogących negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które też szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody gruntowe czy powodują zasolenie gleby, a opryski pół syntetycznymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych pszczół. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa oraz owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.

Zamawiasz przetwory ekologiczne? Sprawdzaj szczegółowo informacje na etykiecie

Żywność eko podlega nieprzerwanemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym również w trakcie transportu i przechowywania. Co istotne, jeśli produkt spełnia warunki, jego producent nie licząc rutynowych informacji m.in. o wartościach odżywczych, warunkach przechowywania, wadze netto, miejscu pochodzenia ingredientów czy terminie zdatności do spożycia, musi też koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc kształt liścia ułożony z białych gwiazdek. Poszukując ekologicznych przetworów powinno się więc czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie sklepu informację o otrzymanych certyfikatach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]