Najlepsze dodatki do kawy – włoskie słodycze, migdały i czekolada

Słodycze z Włoch zamówisz na https://cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.

Przywykliśmy do picia kawy w pośpiechu przed wyjściem do pracy bądź do śniadania. Nic w tym dziwnego, bo napój ten ze względu na znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pomaga z energią stawić czoło codziennym zadaniom. Często lekceważymy to, że kawa połączona z przeróżnymi dodatkami może przekształcić się w zniewalający deser, przy którym można się zrelaksować po napiętym dniu w pracy. Jakie zatem słodycze i ciasta najlepiej smakują z kawą?

Słodycze do kawy, które potęgują aromat napoju

Z kawą, szczególnie jeżeli uwielbiamy pić ją bez dodatku mleka i niesłodzoną, dobrze łączą się wszelkie słodycze, które łagodzą jej intensywny smak. To m.in.:
cynamonowe ciasta – mamy na myśli szarlotki czy cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego. Cynamon świetnie uwydatnia aromat kawy (można go dodać też wprost do napoju, np. posypać nim jedwabną piankę naszego latte);
czekolada – kawa i kilka kostek ciemnej czekolady to kombinacja, która zadowoli nawet bardzo kapryśne osoby. Oczywiście polecamy wybierać czekoladę najlepszej jakości z małą zawartością tłuszczu i cukru oraz odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (minimalnie 70%). Dobre tabliczki czekolady rozpoznaje się po charakterystycznym chrupnięciu podczas jej łamania;
nugaty – smakowity deser wytwarzany z miodu i ubitych białek jaj, do których dodaje się prażone orzechy (siekane lub całe), czasami z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny specjał, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Włoszech oraz we Francji. Tam również produkuje się najlepsze nugaty;
desery z karmelem, toffi oraz miodem – holenderskie stroopwafle, ciągutki mleczne lub sezamki – te słodycze idealnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą lektura
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, herbatniki i biszkopty, czyli wszystko, co da się zanurzyć w kawie;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy mieszankę orzechów, popularne muffinki z ich dodatkiem lub lekkie makaroniki wypiekane ze startych migdałów, z pewnością będziemy usatysfakcjonowani tym połączeniem. Wypada jednakże mieć na uwadze, iż orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak radzimy jeść je z umiarem.

Dane teleadresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]