Dowiedz się więcej o kiszonej kapuście na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest istotną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych za sprawą szukania przez człowieka sposobu na długie magazynowanie strawy. Drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy podkreślić, że kiszona kapusta posiada sporo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B5, B1). Poza tym, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, toteż rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy w przystawkach do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną przeważnie je się ją w formie surówki z siekaną cebulką oraz tartą marchewką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, krokietów i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.
W zasadzie każda rodzina posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, jednakże współcześnie nieczęsto kisi się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w małych i wielkich woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]