Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Znajdź sól himalajską różową na superbutelki.pl.

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu należy stosować je w kuchni?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podkreśla smak jedzenia. Choć nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. magnez, potas czy wapń, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, czyli składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]