Więcej o soku z kiszonych buraków.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki potrzebne dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to również skarbnica witamin. Warta uwagi jest w szczególności wysoka zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu warto go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Działają one też osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]