Więcej o obwarzankach krakowskich na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.
Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast kupić je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski i dumą tutejszych piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?
Obwarzanki krakowskie – o historii kilka zdań
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w czasie Wielkiego Postu, ale później na stołach pojawiały się również w pozostałych sezonach. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków potem Wspólnota Europejska, wpisując je na listę produktów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki posiadają formę pierścienia z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i średnicę około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są według takiej samej receptury. Ich określenie i wyjątkowy aromat są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem lub serem – i wkłada do pieca.
Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]